TRI SVETA – Rastoran, etno smeštaj – Brđani, Šarani – Gornji Milanovac

Biftek
na žaru

Komad najfinijeg junećeg mesa (300 grama) pečen na žaru po želji na jedan od tri načina:
– Rare – krvavi biftek,
– Medium – srednje pečen,
– Well done – jako pečen.

Služi se na domaćoj zapečenoj lepinji na žaru uz priloge: pečurke sa kajmakom na žaru, kratko pečene kriške paradajza i zapečene kriške crnog luka.

Biftek na žaru
Play Video

Slika govori 100 reči, ali naš video i svira.

Biftek je jednostavno najbolje meso koje možete pojesti. Sve u vezi bifteka je skoro pa mistično i nepoznato. Mnogo ljudi ga je konzumiralo na neki od načina na koji se priprema. Zanimljiv podatak u vezi sočnog bifteka je da ga je u redovan sportski meni uveo majstor borilačkih veština Brus Li. Konzumirao ga je gotovo živog.

E sad kada već govorimo bifteku, prvo i osnovno je da je biftek juneći.

Kako je u pitanju hrana punog ukusa, svaki komad dobro ocedimo, ostavimo u pacu u strogo kontrolisanim uslovima.
A degustira se u jednom od tri načina pripremanja. To sve pre svega zavisi od vaših afiniteta. Ovde morate biti vrlo pažljivi, jer svaki od načina zahteva specifično slaganje sa dobrim vinom.

Ovde sad sledi naš savet: Što je struktura mesa čvršća, ili kako mnogi vole da kažu, pečeniji, to vino treba da bude punijeg i jačeg ukusa. Vino ne sme da nadjača zalogaj, niti da biftek bude ispraćen slabim bukeom vina.

Kako se naručuje biftek?

Prvo, žene su se tu izjasnile. Muškarac koji naručuje biftek deluje veoma privlačno. Obzirom da je u pitanju komad mesa, često krvavo, asocijacija je na snagu i moć. Istovremeno, tu je muškarac koji zna šta je dobro, a može to i da vam priušti.

Šalimo se malo, naravno, ali evo kako da naručite svoj biftek.

Rare – krvavi biftek – ili živ pečen nedopečen.
U ovom obliku, meso održava svoju mekoću i teksturu. Termička obrada je jako kratka, “da zacvrči” i traje oko 3 do 4 minuta sa svake strane. Sredina je puna sokova i izrazito crvena. Ovo je za prave ljubitelje mesa.

Medium – srednje pečeni biftek
Meso je mekano i crvenkasto tj ružičasto u uskom delu sredine komada. Spremamo ga na žaru 7 – 8 minuta sa svake strane na umerenoj vatri. Ovo je inače kod nas u restoranu najčešći način pripreme, jer se usklađuju mekoća i tekstura kvalitetnog bigteka sa tradicionalnim načinom pripreme.

Well done – jako pečeni biftek
Izvrstan, veoma ukusan, ali nije previše popularan kod pravih ljubitelja bifteka. Peče se oko 10tak minuta sa svake strane na umerenom žaru, ali i dalje ostaje mekano. Nećemo vam sad odati tajnu kako to postižemo.

Ako niste nikada probali biftek, naša je preporuka da probate na sva tri načina.

Kad stigne biftek koji ste poručili, nikako nemojte da navalite. Sačekajte minut, ne više, jer će onda sva vaša stručnost da padne u vodu, jer će sokovi naprosto da iscure i ostave vas sa suvim komadom skupocenog mesa.

Kontaktirajte nas i rezervišite svoje mesto

Radno vreme: Utorak-Nedelja: 13:00-22:00h